Mogłoby się wydawać, że bletka to kawałek papieru do zawijania tytoniu lub innych suszonych ziół. Fragment cienkiego materiału, ot, nic szczególnego. A jednak ten niepozorny przedmiot dzieli się na różne rodzaje i może mieć mnóstwo dodatkowych cech. Co warto wiedzieć o bletkach, by podczas zakupów wybrać najlepsze, najbardziej dopasowane do indywidualnych preferencji? Przeczytaj!
Jedna bletka – wiele rodzajów
Bibułki do palenia – w potocznej mowie: bletki – to fragmenty papieru bądź liści służące do zawijania tytoniu bądź innego suszu w celu palenia. Najczęściej wytwarza się je ze słomy ryżowej, lnu, miazgi drzewnej lub konopi. Popularne białe bletki stanowią produkty ekologiczne i przyjazne dla środowiska. Białą barwę zawdzięczają procesowi wybielania. Istnieją też bletki brązowe, czyli niepoddane wybielaniu.
Kolejnymi aspektami różnicującymi bibułki są rozmiar, kolor, cecha dodatkowa (np. materiał raw) i… smak! To właśnie dzięki ostatniemu aspektowi palacz może przygotować skręta dostarczającego dodatkowych bodźców zapachowych i smakowych. Na rynku dostępne są bletki jagodowe, truskawkowe, wiśniowe, winogronowe, brzoskwiniowe, cytrynowe, czekoladowe, miętowe i w wielu innych smakach.
Jakie bibułki wybrać?
Poza cechami wymienionymi wyżej w asortymencie bletek znajdziesz:
- bibułki wymagające samodzielnego zrolowania lub gotowe ruloniki,
- bibułki z filtrem bądź bez,
- bibułki różnych producentów i z różnych serii.
Dlaczego właściwie wybór bletek jest aż tak ważny? Co najmniej z dwóch powodów. Po pierwsze wyłącznie produkty wysokiej jakości zapewniają spalanie powolne, równe i gładkie. Po drugie bibułka bezpośrednio przekłada się na przyjemność palenia.
Artykuł powstał we współpracy z firmą Indorshop.pl.
Zdj. Shutterstock