Lifestyle

Jak ułożyć sztućce po posiłku? Krótki poradnik od specjalistów firmy Gerlach

• Zakładki: 47


Zdarzyło Ci się jeść obiad w eleganckiej restauracji i zaliczyć faux-pas przez niepoprawne ułożenie sztućców? Nie jesteś jedyny! Zasady dotyczące odkładania sztućców są skomplikowane dla każdego, kto nie chodzi każdego dnia na wystawne przyjęcia. Aby ułatwić Ci porozumienie się z kelnerem bez słów, przygotowaliśmy dla Ciebie krótki poradnik, jak odkładać sztućce po posiłku. Czytaj dalej!

Jak odkładać sztućce?

Restauracja oferuje wyszukane dania, na stole są ułożone eleganckie sztućce złote Gerlach, a Ty nie wiesz, jak je odkładać zgodnie z zasadami savoir vivre? Nóż i widelec możesz odłożyć na talerz na wiele sposobów. Jakie sygnały wysyłasz w ten sposób kelnerowi?

  • Przerwa w jedzeniu

Nie skończyłeś posiłku, a kelner chce zabrać Ci talerz? Sprawdź ułożenie sztućców! Przerwę zasygnalizujesz obsłudze odpowiednim ułożeniem sztućców. Trzonek widelca połóż na godzinie 8, trzonek noża na godzinie 4. Nóż i widelec nie mogą się stykać.

  • Koniec posiłku

Jeżeli chcesz przekazać kelnerowi, że skończyłeś, ułóż widelec i nóż równolegle do siebie trzonkami w pozycji na godzinie 17. Gotowe!

  • Pochwała smaku

Jeżeli chcesz wyrazić, że danie Ci smakowało, ułóż nóż i widelec równolegle do siebie w pozycji na godzinie za piętnaście trzecia. To jasny sygnał pochwały smaku potrawy.

  • Gotowość na kolejne danie

Jeśli nie skończyłeś dania lub po prostu chcesz poprosić o kolejne danie, ułóż nóż z widelcem na krzyż na środku talerza. Kelner odbierze sygnał o prośbie o następną pozycję.

  • Brak zadowolenia z posiłku

Jeżeli danie Ci nie smakowało, możesz subtelnie dać o tym znać kelnerowi. Wystarczy ułożyć sztućce na godzinie 7 oraz 17 i włożyć ostrze noża w zęby widelca.

Fot. Shutterstock.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
174 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *