Lifestyle

Jak przechowywać i czy wolno mrozić sushi?

• Zakładki: 285


Sushi to wyjątkowa potrawa, która najlepiej smakuje i największe bezpieczeństwo dla zdrowia zapewnia tuż po przygotowaniu. Może się jednak zdarzyć, że objętość zestawu przerośnie możliwości klienta lub w natłoku obowiązków nie zdąży zjeść posiłku. Co w takim przypadku zrobić z sushi? Jak je przechowywać?

Przechowywanie sushi w lodówce

Tradycyjne sushi wykonane z ryby surowej i dopiero złowionej powinno zostać zjedzone od razu – świeże danie nie nadaje się do przechowywania w lodówce. Ma to jednak zastosowanie przede wszystkim do oryginalnego sushi przyrządzanego w Japonii. W Polsce surowa ryba jest wstępnie mrożona, dzięki czemu potrawa zyskuje dłuższe życie i jeśli nie uda się jej zjeść do końca, można wstawić ją do lodówki, jednak nie dłużej niż na trzy godziny.

Nieco więcej czasu zyskuje sushi wykonane z ryby przetworzonej, np. wędzonej, oraz sushi wegetariańskie. Można trzymać je w lodówce nawet osiemnaście godzin. Trzeba jednak liczyć się z pogorszeniem smaku i konsystencji, zmniejszeniem wartości odżywczej.

Mrożenie sushi w zamrażarce

Zdecydowanie odradza się mrożenia sushi. Przechowywanie maki lub innych rodzajów sushi w zamrażarce nie tylko pogarsza jakość, ale także stwarza ryzyko zaszkodzenia zdrowiu. Nie warto kusić losu, zwłaszcza że japońskie danie jest w Polsce powszechnie dostępne i przystępne cenowo. Można zamówić je z dostawą do domu lub miejsca pracy, kiedy jest się głodnym. Można też dokonać zamówienia na konkretną godzinę – np. kiedy rozpocznie się przerwa w pracy. Mieszkańców Łodzi zapraszamy na najlepsze sushi – Widzew, ul. Pomorska 13.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Susharnia-lodz.pl.

Zdj. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
660 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *