Lifestyle

Sztućce pozłacane – sposób na nie tylko klasyczną oprawę stołu

• Zakładki: 35


Od tygodni pracujesz nad wyszukanym menu. W najdrobniejszym szczególe zaplanowałeś artystyczne przerywniki. Jesteś w stałym kontakcie z akustykiem i oświetleniowcem. Czy jest jeszcze coś, czym możesz zaskoczyć swoich gości? Iście królewską oprawę stołu, nadającą uroczystości podniosłego charakteru, zapewnią sztućce pozłacane.

Choć dla niektórych mogą być pewnego rodzaju ekstrawagancją, a dla innych z kolei klasyką w najlepszym wydaniu, sięgającą korzeniami do dworów królewskich, jedno trzeba im przyznać – wyjątkowo przyciągają wzrok, intrygując wyglądem. Dzięki pozłacanym sztućcom możesz w dowolny sposób kreować nastrój i jednocześnie wystrój wnętrza. Gdy połączysz tego typu sztućce z tradycyjną porcelanową zastawą w kolorze białym, uzyskasz klasyczną i bardzo elegancką oprawę stołu. Mieszając złoto z butelkową zielenią, królewskim fioletem, czernią, intensywną czerwienią lub też głębokim granatem, wprowadzisz do wnętrza styl glamour. Pozłacane sztućce sprawią, że nawet tradycyjne potrawy nabiorą innego charakteru, wszak nie od dziś wiadomo, że jemy oczami. 

Sztućce pozłacane – jak pielęgnować?

Sztućce pozłacane to tak naprawdę sztućce z wysokiej jakości stali szlachetnej 18/10, pokryte powłoką z 24-karatowego złota. Mimo iż tego typu sztućce wymagają delikatniejszej pielęgnacji niż sztućce w całości wykonane ze stali, nie ma przeciwwskazań, by używać ich na co dzień. Niektórzy producenci zezwalają na mycie pozłacanych sztućców w zmywarce, jednak zaleca się czyszczenie ręczne bez użycia produktów, które mogą uszkodzić złotą powłokę, tj. soli, cytryny, octu, wybielacza i odtłuszczających detergentów. 

Materiał powstał przy współpracy z firmą Gerlach.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
30 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *