Twoi znajomi zachwycają się sushi, ale Ty obawiasz się smaku surowej ryby i nie jesteś przekonany do degustacji? A może zawsze chciałeś spróbować tego japońskiego dania, lecz w Twojej okolicy nie było baru, a teraz się otworzył? Poznaj rodzaje sushi i skuś się na nowe doznania!
Sushi nigiri
Jeśli chcesz zacząć poznawanie sushi od absolutnej klasyki, na Twoim talerzu nie może zabraknąć nigiri. Jest to proste, minimalistyczne połączenie dwóch składników: ryżu i – do wyboru – ryby, owoców morza lub japońskiego omletu. Czasem dodatkowo stosuje się wąski pasek wodorostu dookoła nigiri bądź posypkę, np. sezam.
Maki sushi
„Maki” to ogólna nazwa grupy wariantów sushi przybierających formę rolki. Długą rolkę z – najczęściej – wodorostu, ryżu i dodatków przecina się i dzieli na mniejsze rolki. Poniżej zaprezentowaliśmy popularne warianty maki.
Zamów sushi w Łodzi z dostawą, by spróbować najbardziej kuszących Cię rodzajów sushi we własnych czterech ścianach!
Hosomaki
Kolejna propozycja dla miłośników minimalizmu to hosomaki, a więc połączenie wodorostu, ryżu i wyłącznie jednego składnika wewnątrz. Może to być ryba, może to być dodatek wegetariański, np. ogórek, kiszona rzepa, tykwa.
Futomaki
Futomaki to rozbudowana wersji hosomaki, czyli rolka, w której występuje więcej składników, zwyczajowo minimum cztery. Nie muszą to być wyłącznie ryby i owoce morza! Popularnymi dodatkami są avocado, kiszona rzepa, sałata, ogórek.
Uramaki
Do najbardziej zjawiskowych rodzajów sushi należą uramaki, czyli rolki „odwrócone” – z ryżem na zewnątrz i wodorostem od wewnątrz. Środek liczy kilka składników, a na powierzchni znajduje się posypka z białego i czarnego sezamu.
Date maki
Ciekawą propozycją wśród rolek są date maki pozbawione wodorostu. W co zatem zawinięte są ryż i wewnętrzne składniki? W… słodki japoński omlet!
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Susharnia-lodz.pl.
Zdj. Shutterstock