Twoi znajomi zachwycają się sushi, ale Ty obawiasz się smaku surowej ryby i nie jesteś przekonany do degustacji? A może zawsze chciałeś spróbować tego japońskiego dania, lecz w Twojej okolicy nie było baru, a teraz się otworzył? Poznaj rodzaje sushi i skuś się na nowe doznania!
Sushi nigiri
Jeśli chcesz zacząć poznawanie sushi od absolutnej klasyki, na Twoim talerzu nie może zabraknąć nigiri. Jest to proste, minimalistyczne połączenie dwóch składników: ryżu i – do wyboru – ryby, owoców morza lub japońskiego omletu. Czasem dodatkowo stosuje się wąski pasek wodorostu dookoła nigiri bądź posypkę, np. sezam.
![](https://kreatif.pl/wp-content/uploads/2022/06/shutterstock_763927330.jpg)
Maki sushi
„Maki” to ogólna nazwa grupy wariantów sushi przybierających formę rolki. Długą rolkę z – najczęściej – wodorostu, ryżu i dodatków przecina się i dzieli na mniejsze rolki. Poniżej zaprezentowaliśmy popularne warianty maki.
Zamów sushi w Łodzi z dostawą, by spróbować najbardziej kuszących Cię rodzajów sushi we własnych czterech ścianach!
Hosomaki
Kolejna propozycja dla miłośników minimalizmu to hosomaki, a więc połączenie wodorostu, ryżu i wyłącznie jednego składnika wewnątrz. Może to być ryba, może to być dodatek wegetariański, np. ogórek, kiszona rzepa, tykwa.
![](https://kreatif.pl/wp-content/uploads/2022/06/shutterstock_2077281754.jpg)
Futomaki
Futomaki to rozbudowana wersji hosomaki, czyli rolka, w której występuje więcej składników, zwyczajowo minimum cztery. Nie muszą to być wyłącznie ryby i owoce morza! Popularnymi dodatkami są avocado, kiszona rzepa, sałata, ogórek.
Uramaki
Do najbardziej zjawiskowych rodzajów sushi należą uramaki, czyli rolki „odwrócone” – z ryżem na zewnątrz i wodorostem od wewnątrz. Środek liczy kilka składników, a na powierzchni znajduje się posypka z białego i czarnego sezamu.
![](https://kreatif.pl/wp-content/uploads/2022/06/shutterstock_2039891714.jpg)
Date maki
Ciekawą propozycją wśród rolek są date maki pozbawione wodorostu. W co zatem zawinięte są ryż i wewnętrzne składniki? W… słodki japoński omlet!
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Susharnia-lodz.pl.
Zdj. Shutterstock