Lifestyle

Jaka patelnia jest najzdrowsza w użytkowaniu?

• Zakładki: 16


Wielu miłośników gotowania w pewnym momencie swojego życia musi zweryfikować swoje nawyki żywieniowe. Z uwagi na zdrowie porzucamy tłuste i smażone potrawy, na rzecz zdrowszych dań. Zmiana diety oznacza przede wszystkim zmianę gotowania. Czy jednak zmiana w sposobie gotowania musi oznaczać rezygnację ze smacznych dań? Zdecydowanie nie! Wystarczy wybór odpowiedniej patelni, a także innych garnków, które dzięki swoim właściwościom pozwolą Ci gotować smaczniej, a do tego zdrowo. 

Patelnia 28cm z powłoką ceramiczną  – Twój przyjaciel w kuchni

Czy patelnie mogą być szkodliwe? Jeżeli naczynie pochodzi z rzetelnego źródła, od sprawdzonego producenta i pozsiada niezbędne atesty, wówczas sama w sobie nie jest szkodliwa. Niezdrowy może być sposób przyrządzania na niej potraw. Wyjątkiem jest sytuacja, kiedy na patelni widoczne są rysy i zadrapania lub inne uszkodzenia powłoki. Wtedy należy bezzwłocznie wymienić patelnię na nową. 

Dla nas najzdrowszą patelnią – szczególnie dla smakoszy smażonych mięs – jest patelnia 28cm, typu grillowego z nieprzywierającą powłoką ceramiczną. Taki rozmiar patelni pozwoli Ci przygotować różnego typu potrawy, szczególnie jeżeli jest to patelnia głęboka. Oczywiście najlepiej sprawdzi się do smażenia mięs. Nadmiar tłuszczu jest odprowadzany dzięki charakterystycznym rowkom. 

Patelnia 28cm często dostępna jest w praktycznych zestawach. Garnki czarne indukcja (a także na gaz, płyty ceramiczne itd.) umożliwiają znacznie zdrowsze gotowanie, bez konieczności użycia tłuszczu. 

Foto: Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
29 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.