Herbata towarzyszy Twoim podwieczorkom jako napój? Wykorzystaj ją w roli głównego bohatera i stwórz niepowtarzalny deser herbaciany. Przygotowaliśmy trzy inspiracje, na bazie których możesz przyrządzić swój wymarzony herbaciany poczęstunek. Powodzenia!
Ciasto herbaciane
W Polsce herbata kojarzy się z napojem podawanym do podwieczorku czy deseru i występuje jako alternatywa kawy. Nieco inaczej rzecz wygląda w Gruzji, w której herbata czarna liściasta stanowi jeden ze składników popularnego ciasta. Aromatyczne ciasto herbaciane przygotowuje się z kubka mocnego naparu, jajek, mąki, masła, cukru. Do smaku można dodać przyprawy korzenne, wanilię. Dla urozmaicenia konsystencji – powidła lub konfiturę, bakalie.
Domowe lody z czarnej herbaty
Idealnym deserem na wiosnę i lato są lody herbaciane – do wyboru klasyczne lub sorbetowe. W klasycznych wykorzystuje się napar z czarnej herbaty, pełne mleko, śmietankę, żółtka jajek i cukier. Lżejszy sorbet herbaciany opiera się na herbacie z miodem i cytryną zmiksowanej z ulubionymi owocami, np. malinami, truskawkami, kiwi. Tutaj również świetnie sprawdzą się przyprawy korzenne.
Koktajl z herbatą czarną
Dzięki połączeniu czarnej herbaty liściastej z owocami, warzywami i przyprawami można otrzymać pyszny i korzystny dla zdrowia koktajl jako dodatek do pierwszego bądź drugiego śniadania. Z czym warto połączyć napar? Chociażby z (1) natką pietruszki, sokiem cytrynowym i ananasem, (2) bananem, miodem i sokiem z cytryny lub (3) liśćmi szpinaku i kiwi.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Biozdrowy.pl.
Zdj. Shutterstock